Oslo | Stockholm | Copenhagen
Copyright 2019 © by Mondå Forlag

Elise (24) fra Konnerud er Forlagssjef

October 11, 2019

 

 

 

 

Opprinnelig publisert i Drammens Tidende by Tor Christian Ødegaard (11.07.2017)

https://www.dt.no/drammen/litteratur/bokforlag/elise-24-fra-konnerud-er-forlagssjef/s/5-57-674745 

 

 

 

Etter tre år med sykepleiestudier og ferdig staket karrierevei, tok drammenseren Elise Kollerud en helomvending – hun ble forlagssjef i en alder av 24.

 

DRAMMEN: Nylig byttet Elise ut termometer og blodprøver, til fordel for trykkerikontrakter og bokpromotering på heltid i Mondå forlag. Nå har hun en travel høst i vente. 

 

– Forlaget fokuserer på å bygge bruer mellom ulike kulturer gjennom bøkene. Det handler mye om omsorg, noe som lett kan relateres til sykepleieryrket. Likevel var det en tøff avgjørelse for meg å velge bort A4-livet, sier Elise.

 

Det var lite som tydet på en så voldsom karriere-endring da utdannelsen skulle velges for den nybakte sjefen.

Etter en tur innom sosiologi, flyttet hun fokuset mot sykepleiestudier ved NTNU i Trondheim. Underveis i studiene traff hun på ett par karer som nylig hadde startet eget bokforlag.

 

 

Vanskeligst i Norge

 

Hun ble engasjert til å oversette to av bøkene deres fra engelsk til norsk, samt at hun ble bedt om å lage nettsider for forlaget. Elise begynte da å merke at litteraturverdenen var en sted hun trivdes særdeles godt i.

 

– Da Mondå trengte ny forlagssjef var det meg de spurte, så noe riktig hadde jeg åpenbart gjort. Jeg overtok offisielt for litt over en uke siden, sier Elise.

 

Bøkene hun oversatte var de mye omtalte «The Social Guidebook to Norway» skrevet av den canadiske forfatteren og rakettforskeren Julien S. Bourrelle.

 

Bokserien er rettet mot nyankomne utlendinger, og er en introduksjon til det norske samfunn og våre sosiale koder. Temaer som Julien reiser rundt i landet for å holde foredrag om.

 

– Men det betyr ikke at nordmenn ikke kan ha godt av å lese dem også. Vi liker jo å lese om oss selv, sier Elise.
 

Etter å ha bodd i seks ulike land, synes Julien at Norge var det vanskeligste landet å tilpasse seg, ifølge Elise.
 

– Vi har solgt omtrent 35.000 eksemplarer av bøkene som foreløpig teller fire illustrerte utgivelser. Selv om det er ett par år siden de utkom, promoterer vi dem fortsatt, sier hun.

 

 

Original markedsføring

 

Om ett par dager reiser Elise og Julien på bokturné, men det er ikke en slik turne du kanskje tror. De pakker teltet i bilen og kjører av sted i retning Vestlandet. Der skal de kjøre rundt i 3–4 uker for å besøke både bokhandlere og fjelltopper.

Elise forteller at de fleste bøker har kort levetid. På denne måten ønsker de å holde liv i deres guidebøker.

 

– Vi kommer til å overnatte i telt eller på sofaer på veien. Alt skjer gjennom sosiale medier som bloggen vår, sier Elise.

Hensikten er å selge inn bøkene til ulike bokhandlere og snakke med folk. Selv om lista med bokhandlere er klar, skal de også ta seg tid til å nyte landet på bilturneen.

 

– Vi har en Instagram-konkurranse hvor vi legger igjen en utgave av bøkene på bortgjemte steder. Det kan være på en fjelltopp eller et kafébord og lignende. Deretter oppfordrer vi folk til å fotografere boken og sende bildet til oss, sier hun.

 

 

Mer i vente

 

Dette er ikke første gang Mondå-gjengen har turnert forlagets bøker. I fjor var det Nord-Norge som fikk besøk av Elise og kompani med bilen full av bøker og telt.

 

– Den turen var en kjempesuksess. Dessuten var vi veldig heldige med været, sier hun.

Etter avsluttet vestlandsturné, venter to nye utgivelser til høsten: «Working With Norwegians», og en nyoversatt engelsk versjon av «Norges uskrevne regler».

 

– Jeg skal ikke legge skjul på at dette er en krevende jobb, men dette brenner jeg for, og jeg føler at jeg bidrar. Jeg har i hvert fall fått en pangstart på min nye karriere, avslutter Elise.

 

Om få dager reiser Elise på bokturne rundt i Vestlandet med Julien S. Bourrelle, forfatteren av boken «The Social Guidbook to Norway». Foto: Tor Christian Ødegaard​ 

 

 

Opprinnelig publisert i Drammens Tidende (11.07.2017)

https://www.dt.no/drammen/litteratur/bokforlag/elise-24-fra-konnerud-er-forlagssjef/s/5-57-674745 

 

 

Please reload

Mondå Forlag
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon